10 lucruri interesante despre culori, pe care trebuie să le ştii

Lucrări de artă uimitoare, create din instrumente de scris
23/06/2016
Reverie de vară. Faber-Castell Loom Piano
25/08/2016

Culorile sunt pretutindeni, în natura înconjurătoare sau în spaţiu, tonurile de culoare ne vorbesc despre viaţă şi transmit emoţie.

Cât de multe cunoaştem însă despre culori?

1. Lumina sau întunericul pot fi distinse încă din viaţa intrauterină, dar prima culoare percepută de bebeluşi este culoarea roşie, chiar după primele două săptămâni de viaţă. După trei luni, ei vor vedea întregul spectru de culori.
2. Culoarea preferată de marea majoritate a oamenilor este albastru, conform studiilor internaţionale, urmată în topul preferinţelor de roşu, verde şi mov. Care este culoarea ta preferată, face parte dintre acestea?

3. Roz este o culoare paliativă, se pare că suprimă furia şi anxietatea datorită efectului său calmant. Acesta este motivul pentru închisorile și instituțiile de îngrijire a sănătății mintale pictează pereții în roz pentru a controla, în anumite limite, comportamentul prizonierilor și pacienților.
4. Roşu în combinaţie cu galben stimulează apetitul, nu e de mirare că multe companii de fast-food le-au inclus în logo-ul lor. La polus opus, albastru este culoarea care taie pofta de mâncare, aşa că dacă ţii dietă poate ar fi bine să alegi farfurii albastre.
5. Ştiai că există o boală numită cromofobie? Cei care suferă de cromofobie au o teamă iraţională de culoare, care le poate afecta grav activitatea zilnică. Uneori această fobie este născută dintr-un eveniment grav asociat cu o anumită culoare.

6. Ţânţarii sunt atraşi de culorile închise. Când mergeţi cu cortul sau într-o zonă cu mulţi ţânţari, ar fi bine să vă amintiţi că este indicat să purtaţi haine în culori deschise, căci se pare că ţânţarii „trag” spre culorile închise, în special bleumarin.
7. Credeai că taurii se înfurie când văd culoarea roşie? Nimic mai fals, acesta nu este decât un mit, căci taurii sunt iritaţi de mişcările pe care toreadorii le fac cu muleta, acea capă roşie folosită în arenă.

8. Galbenul poate induce o stare de greaţă, astfel încât este evitat în avioane sau mijloace de transport în comun. Este considerată una dintre cele mai deranjante culori, din cauza stimulării excesive a ochilor.
9. Ce culoare are universul? Doi cercetători de la Universitatea John Hopkins din Baltimore au studiat şi combinat culorile din spectrul cosmic, astfel încât ele au devenit perceptibile ochiului uman şi au obţinut o singură culoare dominantă pentru Univers – o nuanţă de bej pe care au numit-o „lapte cosmic”.
10. Crezi că există doar 7 culori în curcubeu? Ei bine, curcubeul adevărat, spre deosebire de cel desenat în ilustraţii, cuprinde o gamă foarte largă de culori, de lungimi de undă, cu o trecere gradată de la una la alta – un spectru continuu. Ochiul uman poate să distingă în el în jur de 100 de culori.

Dacă iubeşti culorile, şi faptul că te afli pe acest site ne face să credem că da :), îţi recomandăm să îţi alegi creioane colorate de calitate, cu care poţi ilustra cărţi de colorat create special pentru adulţi, cum sunt cele de la Pepin. Trimite-ne apoi fotografii cu desenele tale şi poate vei primi o surpriză-cadou din partea noastră!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *